Parempaa tekstiä yrityksen nettisivuille!

 
online-writing-tools-1024x415Napakka sisältö on kotisivujen tärkein vaikuttaja. Artikkeli raottaa verkkokirjoittamisen lainalaisuuksia ja antaa vinkkejä paremman sisällön tuottamiseen erityisesti yrityksen nettisivuille. Viritä verkkosivusi toimimaan tehokkaammin ja hanki esimerkiksi enemmän yhteydenottoja sivuston kautta.
Verkkotekstin rakenne – selkeä jäsentely helpottaa lukijaa
Koska kävijä lukee nettisivuja silmäillen, selaa sivuja nopeasti ja tarttuu vain itseään kiinnostavaa aiheeseen, on tekstin rakenteen palveltava surffailijaa. Hyvä verkkoteksti rakentuu kiteyttävistä otsikoista ja väliotsikoista, lyhyistä kappaleista sekä listoista.
Koukuttava pääotsikko: Yksittäisen sivun pääotsikon tulisi kuvata koko sivun aihetta. Mielenkiintoisella otsikolla saat kävijän tarttumaan syöttiin eli tutustumaan sisältöön tarkemmin.
Lyhyitä kappaleita: Jaa teksti kappaleisiin siten, että kussakin kappaleessa kerrotaan vain yksi asiakokonaisuus. Tärkein asia ensimmäiseen kappaleeseen ja tarkentava sisältö seuraaviin kappaleisiin.
Kiteyttäviä väliotsikoita: Hyvä väliotsikko kiteyttää kappaleiden sanoman. Väliotsikko toimii lukijalle tärppinä kiinnostavaan tietoon.
Listoja: Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että yli kolmen kohdan luetteloissa tulisi käyttää listamerkkejä. Listaus auttaa lukijaa poimimaan luettelosta olennaisen ja hahmottamaan kokonaisuuden paremmin.
Kirjoitustyylistä ja verkkosivujen sisällöstä
Kenelle kirjoitat? Kohderyhmä huomioonKeitä ovat yrityksen asiakkaat, entä kotisivujen kävijät? Täytyykö asia vääntää rautalangasta asiasta mitään tietämättömälle vai voidaanko käyttää ammattisanastoa, koska teksti on kohdennettu asiantuntijoille.
Tee tekstistä helppotajuista: anna esimerkkejä ja vältä abstrakteja sanoja
Verkkotekstin tulee olla helposti ymmärrettävää. Käytä mieluummin konkreettisia sanoja kuin abstrakteja ilmauksia. Sanoja, jotka tuovat lukijalle mieleen jonkin asian tai esineen. Lyhyet virkkeet pitävät huolen, että lukija ymmärtää tekstin ensi lukemalta.
Vaikeampitajuisetkin asiat aukeavat esimerkin avulla. Jos kirjoitat palvelukuvausta AdWords-mainonnasta voi hyvänä esimerkkinä toimia kuvitteelliselle yritykselle toteutetun kampanjan kuvaus: suunnitteluvaihe, toteutusvaihe ja tulokset kuvaesimerkein höystettynä.
Puhuttele lukijaa – vältä passiivia
Saat verkkotekstiin tehokkaamman otteen, kun sinuttelet lukijaa.
Kirjoita näin: Toteutamme yrityksellesi vaikuttavat markkinointimateriaalit niin Internetiin kuin printtipuolellekin.
> Pyydä tarjous!
Ei näin: Suunnittelemme asiakkaillemme markkinointimateriaalia niin Internetiin kuin printtipuolellekin.
> Tarjouspyyntö
Verkkokirjoittamisen 3 sääntöä: tiivistä, tiivistä ja tiivistä
Web-käytettävyyden asiantuntija Steve Krug toteaa kirjassaan Dont’ make me think! suunnilleen näin: ”Poista verkkotekstistä ensin puolet ja karsi jäljelle jäänyt vielä puoleen.”
Jos avaat umpimähkään 10 eri yrityksen verkkosivut, saat lukea puolen näistä yrityksistä olevan luotettavia ja heidän tuotteidensa laadukkaita ilman sen kummempia perusteluita. Verkkotekstissä ei ole sijaa ylimääräiselle jaarittelulle. Pitäydy faktaan ja poista tekstistä mitäänsanomattomat lauseet.
Vältä mm. näitä adjektiiveja: luotettava, laadukas, ammattitaitoinen, innovatiivinen, asiakaslähtöinen ja kustannustehokas
Korosta hyötyjä
Pohjimmiltaan asiakas ei osta palvelua, vaan palvelun tai tuotteen tuomaa hyötyä. Tuo siis myös palvelu- tai tuotekuvauksissa esille seikat, joiden takia asiakkaan kannattaa ostaa. Tekniset tiedot eivät yksistään riitä vakuuttamaan asiakasta.
Hyötyjä voivat olla esimerkiksi helppokäyttöisemmän ohjelmiston tuoma ajansäästö työaikaan tai hyvin hakukoneoptimoidun sivuston tuomat uudet asiakkaat ja noussut liikevaihto.
Herätä teksti henkiin, tee toisin kuin kilpailijat
Hyvä verkkoteksti on paitsi konkreettista myös ilmaisultaan rikasta. Tekstisi saa heti piristystä, kun vältät latteuksia ja käytät harvemmin hyödynnettyjä ilmauksia ja adjektiiveja. Värikäs teksti on oiva keino erottua kilpailijoista.
Esimerkkiä voit lukea Edisteen sivuilta
Suosittelun voima – referenssit näkyviin
Mikään ei toimi tehokkaammin kuin jo ostaneen suositus. Laita siis referenssit näkyvästi esille ja kerro, millainen ongelma asiakkaalla oli ja miten yrityksen palvelut tai tuote sen ratkaisi. Asiakkaan kuva ja kommentti ovat plussaa.
Oikolue. Pyydä kommentteja. Tee korjauksia.
Sisällöntuottajan on syytä osata peruskielioppi: isot alkukirjaimet, yhdyssanojen oikeinkirjoitus ja pilkkusäännöt. Pronominiviittausvirheistä tai lauseenvastikkeen väärästä käytöstä marmattamisen voi suosiolla jättää äidinkielenopettajille.
Pyydä siis muutamaa henkilöä oikolukemaan teksti ja kommentoimaan tekstin ymmärrettävyyttä ennen julkaisua.
Mitä yrityksen nettisivujen pitäisi sisältää?
Ainakin nämä
Yhteystiedot ­– selkeästi näkyville.
Tiedot palveluista ja tuotteista – yrityksen toimiala näkyviin heti etusivulla.
Korosta hyötyjä!
Syvennä sisältöä
Tietoa yrityksestä – yrityksen historiaa, toimintatapoja, henkilöitä
Henkilöiden kuvat yhteystietoihin – juttu luistaa, kun puhelukumppanin naama on tiedossa
Ajankohtaista-osio – ainoastaan jos päivityksestä huolehditaan säännöllisesti.
Näillä vakuutat
Referenssit ja casekuvaukset – miten yritys on ratkaissut muiden asiakkaiden ongelmia. Asiakkaan kommentti, nimi ja kuva plussaa. Muista linkittää case oikean palvelukuvauksen yhteyteen.
Taustatietoja yrityksen avainhenkilöistä ­– erityisesti asiantuntijayrityksen verkkosivuilla!
Maistiaisia yrityksen osaamisesta: asiantuntija-artikkeleita, ladattavia pikaoppaita, kysy & vastaa –palsta, blogi, videoita….
Ohjelmavinkki kirjoittajalle ja sisältösuunnittelijalle
XMind on työkalusi tekstin suunnitteluun, jos sanot miellekartoille kyllä ja naputtelet mieluummin näppäimistöä kuin tartut kynään. Lyhyellä ohjelmaperehtymisellä luot helposti muokattavia ajatuskarttoja ja rakennekaavioita. Perusversio on ilmainen – maksullisella versiolla saa lisäominaisuuksia käyttöön.
XMind soveltuu mainiosti myös nettisivujen sivukartan ja sisältöaiheiden suunnitteluavuksi.
www.xmind.net